22/4/14

ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Μια διαφορετική έρευνα για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, με χρήση στατιστικών στοιχείων και οικονομικών δεικτών, πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Portsmouth, ισχυριζόμενο ότι
εντόπισε  έναν συσχετισμό μεταξύ των αυτοκτονιών αντρών στην Ελλάδα και της μείωσης των δαπανών.


Την έρευνα παρουσιάζει η Guardian, σύμφωνα με την οποία κάθε 1% πτώση στις κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα, οδηγεί σε αύξηση των αντρικών αυτοκτονιών κατά 0,43%. Κατόπιν επεξεργασίας πιθανών άλλων αιτιών αυτοκτονίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι 551 άντρες αυτοκτόνησαν εξαιτίας τις λιτότητας από το 2009 ως το 2010, σύμφωνα με το συμπέρασμα ενός εκ των συγγραφέων της έκθεσης, του Νικόλαου Αντωνακάκη. Ο καθηγητής οικονομικών λέει ότι πρόκειται για περίπου ένα άτομο ανά μέρα. «Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα υπήρχαν περιπου δύο αυτοκτονίες ανά μέρα το 2010, οι μισές εξ αυτών οφείλονταν στη λιτότητα.»

Αν και έχουν γίνει έρευνες σχετικά με την επίδραση που έχει στην υγεία η αρνητική οικονομική πρόοδος – σημειώνει η Guardian- υπήρχε ένα κενό για τη σχέση των περικοπών δαπανών με την υγεία. Ο Αντωνακάκης, όπως και ο έταιρος συνεργάτης του στην έρευνα Alan Collins, δηλώνουν πως ένιωσαν μεγάλη έκπληξη όταν διαπίστωσαν πόσες αυτοκτονίες συνδέονται με την λιτότητα, καθώς και πόσο ξεκάθαρη ήταν η σύνδεση μεταξύ των δύο.

Οι άντρες μεταξύ 45 και 89 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας λόγω της λιτότητας, αναφέρουν. Τώρα σκέφτονται να μελετήσουν την αντίστοιχη σχέση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που δοκιμάστηκαν από την κρίση όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.

Στο άρθρο της Guardian αναφέρεται επίσης ότι η μόλυνση από τον ιό ΗIV αυξήθηκε κατά 200% στην Ελλάδα από το 2011, καθώς ο προϋπολογισμός για την πρόληψή του μειώθηκε, ενώ η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών αυξήθηκε κατά 50%, εξαιτίας της νεανικης ανεργίας. Σημειώνεται επίσης ότι σημειώθηκαν τα πρώτα κρούσματα μετά από δεκαετίες

Πηγή
Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο partaolablog.blogspot.com,φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου . .

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ "ΚΟΥΜΠΙΑ" ΤΟΥ F/B KAI TOY TWITTER

Δεν υπάρχουν σχόλια: